Log in
Seblog.nl

Kort

Als je moet gapen, maar je hebt een mondkapje op, moet je dan nog steeds je hand voor je mond houden? Of moet dat juist ook in je elleboog?

VIM productivity is a lie: all the time you save with your fancy commands and macros, you loose again on bragging about them to your coworkers.

Ik heb dus van De Situatie en het vroege donker gebruik gemaakt om mijn lampen – die al smart waren – te automatiseren. Als ik toch de hele dag thuis ben mogen ze braaf bij zonsondergang aan gaan.

Wel nu al spijt van het idee ook ‘s ochtends mijn slaapkamer witblauw te kleuren.

Mijn overbuurvrouw is racistische vlaggetjes aan het ophangen. Sinds welk jaar is het traditie om je huis en tuin te versieren tijdens sinterklaas?

Jaren geleden had ik dus een zinnetje waarmee ik graag mensen uit de tent lokte, voornamelijk in wetenschappelijke kringen: ‘Wetenschap is ook een geloof.’

Het viel me net pas op hoe gek actueel dat nu is.


Voor context: ik ben dus wel iemand die in wetenschap gelooft. Het is een logisch systeem van waarheidsvinding.

Toch wrong het altijd een beetje hoe stellig sommigen waren over het gelijk van de wetenschap. Ik geloof dat ik nooit iemand heb gevonden die vond dat ik een punt had.


Geloof in God komt uiteindelijk neer op – denk ik als atheïst – een diep besef van binnen, dat dat is hoe de wereld in elkaar steekt. Het is althans dat geloof dat ik herken in mijn geloof in wetenschap: diep van binnen geloof ik in de wetenschappelijke methode.


Soms lijkt het me fijn om te vluchten in iets anders. Bijvoorbeeld de kerk, of een al dan niet fictionele natuurgodsdienst. Het lijkt me dan heel fijn mijn leven naar zoiets in te richten, omdat het rustiger lijkt.

Maar diep van binnen kom ik er niet mee weg. Ik geloof het niet.


Je kan hier tegenin brengen dat godsdienst heel anders werkt (‘het is liefde’?) en dat wetenschap ook (‘het is een systeem’?), maar ik heb wel het idee dat we dan voorbij het punt gaan: je moet in het systeem geloven voor je de kennis die eruit komt accepteert als waarheid.


En dat is wat je nu ziet. De wetenschappers geloven nog steeds in hun wetenschap, maar zij die er verder vanaf stonden en ‘het zal wel zo zijn’ dachten, hebben steeds meer twijfel.

Het helpt ook niet mee dat de wetenschap zelf permanent zoekende is, natuurlijk. Men wil waarheid.


De massa is de kerk uitgelopen omdat ze diep van binnen niet meer dachten dat het zo was zoals de voorganger zei, en nu loopt de massa de bibliotheek uit omdat ze diep van binnen niet meer denken dat het zo was zoals de wetenschapper zei.


Dus laten we wat meer evangeliseren, maar daarin wat meer uitleggen en wat minder met het vingertje omhoog preken. De wetenschap verdient geloofd te worden. Have faith.

Het ziet er naar uit dat Frank problemen heeft met IndieNews, dus ik probeerde eens wat, zag de foutmelding en dacht: hé, dat kan ik wel oplossen. ‘Wie pakt het op, wie lost het op.’ Soms moet je je daar even door aangesproken voelen.

Wat trouwens ook betekent, Frank, dat het een ander issue is dan je in je post linkt!

Ik snap dat schreeuwen op je tuinfeest een effectieve manier is om het virus te verspreiden, maar je kan ook gewoon intens in elkaars gezicht ademen, dan heeft de buurt er niet zo’n last van.

Ik wilde zuur gaan tweeten dat het dringende advies nog niet is doorgekomen in Winkelcentrum Dukenburg, maar er zijn wel zichtbaar meer gemaskerde mensen dan voorheen.

Iemand vroeg tijdens quarantaine: ‘als jullie dromen, dromen jullie dan over voor de lockdown of over nu?’

Vannacht droomde ik dat ik in een groep mensen stond waarin ik maar geen plek met afstand kon vinden.

Meer laden