Barefoot

Bijna acht weken geleden brak ik de zijkant van mijn voet. Om preciezer te zijn: ik brak de vijfde metatarsis van mijn linkervoet. Sindsdien blog ik hier elke week over de voortgang, en als ik toch bezig ben ook over andere dingen die die week gebeurd zijn.

De eerste week heb ik met een been in het gips gezeten. Volledige immobilisatie heet dat geloof ik. Gelukkig mocht ik na die week al gelijk "de maffe sandaal" aan, wat dus een compleet a-modieuze, volledig symmetrische sandaal is, die zo dik is dat het onmogelijk is om af te wikkelen tijdens het lopen. Niet dat ik de eerste weken vooruit kwam zonder krukken, maar gaandeweg werd ik steeds beter.

Vanaf week 4 mocht ik proberen een stevige schoen te dragen in plaats van de maffe sandaal. Ik heb dat niet direct gedaan, maar vanaf dit punt ben ik ook wat meer op blote voeten door het huis gaan proberen te lopen. Toen ik eindelijk een beetje schoenen aan durfde merkte ik dat ik veel meer pijn had in de stevige schoenen dan ik had op blote voeten, omdat er dus allemaal drukpunten in zaten. Sommige schoenen kreeg ik niet eens aan.

Barefootschoenen

Al in september 2016 zat ik tegen mijn zin in bij de huisarts voor een brandwondenzalfje. Tegen mijn zin, want ik had het zelf gedaan: ik was 2,64 km zonder schoenen aan gaan hardlopen. Bij het schrijven hiervan schrik ik er zelf van hoe ver ik ben gekomen. "Wat een complete idioot ben je", zeg ik hier net hardop.

Waarom? Omdat ik hardloopverslaafd was en ik in die tijd veel hoorde over "barefoot running" en "barefoot shoes". Bovendien had ik last van mijn achillespees en ik merkte dat ik dat op blote voeten niet had dus hopla, daar ging ik. ik herinner me dus dat ik pas stopte toen ik zag dat mijn kleine teen aan het bloeden was.

Sindsdien heb ik het nooit meer gedurfd, maar eens in de zoveel tijd dacht ik dus weer aan barefoot shoes en hoe dat waarschijnlijk beter zou zijn. Maar ja, bijvoorbeeld in de tijd dat ik bij Sneaker District werkte heb ik nogal wat sneakers verzameld, daar kon ik niet opeens aankomen met deze supermaffe schoenen.

Nu ik echter toch volledig opnieuw moet leren lopen, heb ik de stap gewaagd en draag ik nu uitsluitend nog Vivobarefoot Primus Lite schoenen.

Wat is een barefootschoen?

In principe zijn het zeer minimalistische schoenen, die voelen alsof je op blote voeten loopt. Drie belangrijke eigenschappen daarbij zijn: minimale zolen, zero drop en een wijde teenruimte.

De minimale zolen zorgen ervoor dat je erg veel contact hebt met de grond. Tijdens het winkelen voel ik of een winkel vloerbedekking heeft, maar ook voel ik de individuele klinkers in de winkelstraat als ze wat schever staan. De echt kleine steentjes en glassplinters voel ik gelukkig niet, maar er is zeker veel grondcontact.

De zero drop verwijst naar het verschil in hoogte tussen de voorvoet en de achtervoet. In veel sneakers zit daar 8 tot 10 mm verschil in, een erfenis uit hun geschiedenis als jogging schoenen. Als je echter de hele dag op een dergelijke 8mm drop staat, worden je kuitspieren, die minder te doen hebben, lui en korter (aldus de barefoot community).

Tot slot de wijde teenruimte: veel schoenen hebben een symmetrische voorkant, in de vorm van een boog of een punt. Onze voeten zijn echter niet symmetrisch, rond noch puntig: de grote teen is groter dan de kleine teen. Een goede barefootschoen geeft ruimte aan de grote teen, zodat deze weer recht kan komen te staan.

Nu al andere tenen

Want ja, mijn tenen stonden een beetje krom na al die jaren in traditionele schoenen. De drie middelste tenen van mijn linkervoet passen precies in elkaar, ze zijn elkaars negatieve vormen. De eerste keer dat ik dat opmerkte vond ik dat logisch, maar sinds ik van het bestaan van barefootschoenen weet vind ik het eigenlijk maar onnatuurlijk. Ook mijn grote teen staat enigszins naar binnen gedrukt, terwijl de natuurlijke positie is dat hij naar voren steekt.

En nu ik nieuwe schoenen heb zie ik mijn voeten veranderen. Mijn linkervoet ligt een maandje voor op mijn rechtervoet, omdat die natuurlijk al een tijdje in de maffe sandaal zat. Ik zie daar duidelijk dat mijn grote teen al veel rechter naar voren wijst. Ik zal jullie de foto's besparen, maar ik heb ze, en het is shocking hoe veel gezonder ik mijn voeten na één en twee maanden eruit vind zien.

Ik ben maar gelijk all-the-way gegaan en heb ook teensokken. Individueel geteende sokken. Het is net iets meer moeite met aan en uittrekken (verwaarloosbaar hoor), maar ik merk dat ik veel minder zweterige tenen eraan overhou.

Opnieuw leren lopen

Ik moet heel eerlijk zijn dat ik nog steeds wel wat pijn ervaar ik mijn linkervoet. Deze filterdunne schoenen voldoen natuurlijk totaal niet aan het medisch advies van "stevige schoenen". Ik probeer te compenseren door gewoon niet al te veel te lopen. (Al gaat dat ook niet altijd even goed, want ik wil toch naar plekken toe.)

Er zijn meerdere soorten pijntjes. Ook mijn rechtervoet heeft het er af en toe moeilijk mee als ik een eindje loop en we komen een marmere ondergrond tegen of iets anders ontzettend rechts en hards. Maar gaandeweg train ik de spieren in mijn voeten en ik denk eigenlijk dat ik niet echt meer terug wil.

Ik heb het idee dat ik meer lange mensen tegen kom dan eerst, maar telkens als ik denk: die is ook lang, dan denk ik daarna: ja maar, ik sta hier vrijwel direct op de grond, en hij is rustig vier centimeter aan het valsspelen met zijn sneakers. Ik ben ook maar gelijk overgestapt tegen mensen te zeggen dat ik 2,02 meter ben, in plaats van 2,03.

Dat laatste zou ik trouwens nog eens moeten meten, want ik heb ook het idee dat ik dankzij de zero drop nu ook minder mijn bekken kantel, waardoor mijn rug rechter is, mijn schouders beter naar achter, etc. Het zou best kunnen dat ik die ene centimeter dan weer inhaal?

Raad je dit aan?

Ik weet het niet. Ik ben zelf helemaal om en ik denk niet dat ik nog terug wil naar opgepropte tenen en op centimeters schuimplastic rondlopen. Misschien hooguit voor een feestje als ik weet dat mensen daar sneakers waarderen. Sowieso zou ik nooit meer auto durven rijden met een dikke zool tussen mij en de pedalen.

Maar is het voor iedereen? Het is anders, je moet er echt op oefenen, en uiteindelijk is het beter voor je, denk ik wel echt, maar met de rest van de maatschappij meegaan heeft ook zo z'n voordelen.

O, en hardlopen op deze dingen heb ik ook nog niet gedaan. Ik heb nog veel te trainen voor ik daar ben.

Genoemd door: