Ik moet toch ook een beetje terugkomen op wat ik net dacht over de koning. Hij deed het heel goed en het was een indrukwekkende rede, maar ik weet ook niet zo goed wat ik er nou mee moet.

Het meest geciteerde stukje:

Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is. En: onze vrije, democratische rechtsstaat koesteren en verdedigen. Want alleen die biedt bescherming tegen willekeur en waanzin.

Het is zo gek dat dat enerzijds kan worden gelezen als een heel verbindende boodschap: zet niet, zoals we dat 80 jaar geleden deden met de Joden, een groep apart. Zie de mensen als mensen. Zoiets.

Maar tegelijkertijd zijn daar dat woord ‘wegkijken’, wat dus echt zo’n term is die gebruikt wordt om moslims in een hoek te duwen, momenteel. En dat ‘normaal’ tussen aanhalingstekens. Ik kan dat ook ontzettend homofoob lezen, want zo wordt dat ook wel gebruikt.

Ik weet gewoon eigenlijk niet goed wat ik ermee moet.

De volgende dag pas zag ik ook de toespraak van Grünberg. Zijn boodschap staat natuurlijk los van die van de koning, maar de boodschap is wel duidelijk. Ik laat deze post hier wel staan, want ik blijf het een gekke bewoording vinden.

Op Twitter.com: vind ik leuk reageer