Toetsenborden: De Ferris Sweep

Dit is onderdeel van een serie over toetsenborden, zie het eerste deel voor een overzicht.

Deze post liet even op zich wachten, want ik wilde hier eigenlijk iets schrijven over goede manieren om een nieuwe layout te leren. Aangezien ik dat nu zelf aan het doen ben en een beetje struggle stel ik die post nog even uit. Daarom nu eerst: dit is mijn nieuwe toetsenbord!

Het is een Ferris Sweep, wat wil zeggen dat het een wat makkelijker in elkaar te zetten Ferris is. Het is een split keyboard met een best heftige column stagger: de toetsen verspringen per vinger en volgen daarmee heel erg de vorm van in elk geval mijn type hand.

De stagger lijkt ontzettend overeen te komen met die van de Kyria (gemaakt door een Nederlander). Die laatste heeft echter 40 tot 46 toetsen, terwijl de Ferris er maar 34 heeft. En oké, ik moet wel toegeven: dat is vrij weinig.

Ik wilde in deze blogpost nog wat info geven over de manier waarop ik een toetsenbord in 34 toetsen prop, maar aangezien ik de Ferris pas sinds dinsdag echt af heb, ben ik daar nog te veel mee aan het stoeien om te delen. De basis ervan werkt in elk geval al wel prima. Het is heerlijk om de tekens naar je vingers toe te laten komen, in plaats van je vingers de hele tijd naar de tekens te brengen.

Qua verslag over het bouwproces kan ik deze video aanraden, want dat zijn de stappen die ik zelf ook gevolgd heb. Het was best een avontuur en iets waarvan ik eerlijk gezegd niet had gedacht dat ik het kon, maar met gewoon beginnen kom je een heel eind.

Rest me niets anders dan nog een paar foto’s te delen. Binnenkort meer over de indeling. O en ik heb nog wat PCBs over, mocht je er ook een willen bouwen...